joi, 22 aprilie 2010

Predestinare sau Prostie?

Nu am ştiut niciodată dacă destinul ţi-l dă cineva, ţi-l faci tu sau pur şi simplu îl ai. Nu ştiu dacă se poate modifica, schimba sau interveni la un moment dat ca să-ţi faci un drum menit să aibă mai puţine obstacole. E ca un film prost regizat, cu scenarii stupide dar care nu le mai poţi şterge. Trebuie să te mulţumeşti cu ideea că pe acel film nu primeşti niciun premiu sau nicio nominalizare. Atunci te străduieşti să fi un regizor mai bun şi poate că soarta se rescrie într-o peliculă cu scene comico-dramatice. Nici nu ştii exact ce fel de gen poartă măştile din viaţa ta. Zâmbetele false, actoriceşti, transpunerea în roluri care nu ţi se potrivesc, dar pe care trebuie să le joci.

Pentru că, în postmodernitate nimic nu mai e firesc. Incultura devine un trend pentru că asta promovăm (cel puţin mediatic). Exista una sau doua emisiuni, maxim trei pe canale diferite care accentuează cultura, valorile, talentele, elita românească, brandul de ţară, altul în afară de cel expus de Udrea - cu Land of Choice-ul ei (că bine spun cei de la Divertis - Land of Jokes). Păcat că acest tip de divertisment îl consumă prea puţini. În restul se cultivă un "amuzament" greţos care culmea domle' că prinde. Tocmai la ăia nasoli, suficienţi, cu mintea odihnită şi neuronii în moarte clinică. Ăia care preferă spălarea rufelor de la OTV de exemplu. Există ONG-uri de tineri cu aspiraţii măreţe pentru ţara aceasta din toate punctele de vedere dar din varii motive nu reuşesc să se impună pentru adevărata schimbare. E al naibii de trist să vezi cum se dizolvă toate nuanţele de bun simţ sub ochii tăi.

Soarta acestei naţii nu e ca o carte care a fost scrisă cânda de cineva şi noi nu putem ieşi din tipare sau caractere hilare sau groteşti. E vorba de cei care o scriu acum şi pentru noi. Cei care ne îngrădesc libertatea la atitudine. E mai uşor să lansăm ca o rachetă un sistem de non-valori. Am şi obosit să mă lupt contra vântului turbat care produce furtuni din Sud. M-am săturat să gândesc şi să vorbesc despre aceste aspecte din moment ce nu găsesc suficienţi oameni care ar vrea să se vindece de "bolile" postomedernităţii. Şi avem impresia că e democraţie! Când de fapt se dă libertate şi undă verde incompetenţilor cu funcţii mari. Noi aştialalţi suntem liberi să murim, să fugim sau să acceptăm deminitatea călcată în picioare pe preşul de la intrare.

Şi acum vă întreb eu: credeţi că ne-a fost predestinat sau prostia din vârful piramidei e cea care ne pune măştile pe faţă?

Cine este de acord să mă sprijine în conceperea unui proiect de promovare a culturii, a indivizilor abili, a brandului de ţară, a valorilor etc.? Cine se alătură revoltei mele pentru a schimba măcar 5% neplăcerile create de acest sistem?

Un comentariu:

  1. Nu sunt de vină cei sau doar cei din vârful piramidei!De fapt cred ca este imposibil de depistat sursa acestei infestări!Dar știu cu siguranță că mersul bun al lucrurilor depinde de coștiința pe care ar trebui să o aibe fiecare!Însă atâta timp cât există„sloganul”,„las` ca merge Și așa”poți să uiți progresul!

    RăspundețiȘtergere