joi, 18 noiembrie 2010

Ne contabilizăm viaţa

Mare e grădina domnului şi multe ţi-e dat să auzi în viaţă. În fiecare zi rămân al naibii de surprinsă de tot ceea ce se petrece în ţara asta minunată numită România. Dintr-o scrisoare suplimentară convenită cu FMI reiese faptul că în 2011 spitalele vor fi obligate să facă cu 10% mai puţine internări. Deci nu contează cât de mulţi oameni se vor îmbolnăvi şi vor necesita îngrijiri medicale speciale. Cert este că trebuie pentru anul viitor să se respecte decizia de a se face cu 10% mai puţine internări.

Frumos, nu? O să fim cu normă de spitalizare pentru sănătate. Cinismul a devenit stadiu de normalitate. Probabil s-a făcut un calcul conform căruia unu din şapte pensionari vor da colţu' şi vor ieşi automat din sistem. De aici deducem că se anticipează (cu certitudine) când vor muri unii pensionari. Dar ce nu ştiu deştepţii aştia din scrisoarea lui peşte este că unii bătrânei se încăpăţânează să moară. Poate unu din şapte pensionari îşi bagă piciorul în toată anomalia aceasta şi efectiv renunţa din demnitate la pensia de 1 RON (că există şi aşa ceva în ţara noastră iubită!). Sau poate că alţii doresc să sfârşească într-o ţărână străină fiindcă le e ruşine să decedeze în condiţii româneşti. Nu e de mirare. Ori nu au bani să-şi facă de petrecanie, ori se simt umiliţi până în măduva oaselor din cauza că ei sunt luaţi în calcul ca fiind deja morţi în cel mai apropiat viitor cu putinţă (adică mai este foarte puţin până intrăm în 2011 şi ni se aplică tratamentul internării). Deci putem muri liniştiţi că oricum nu le pasă. Eu cred că o să murim tâmpiţi sau uluiţi de absurdităţi.

Totuşi cum o să se facă selecţia? Aleatoriu? Sau după criterii de vârstă? Să avem de exemplu un bătrânel la 67 de ani şi unul la 68 de ani. Ambii suferă de ceva şi necesită internare. O să-l ia pe cel de 67 pentru că cel de 68 e mai aproape ca vârstă s-o mierlească? Pe care din cei doi o să-l interneze?

Sau dacă e o femeie la 30 şi un bărbat la 40 care au probleme de sănătate diferite însă au în comun gravitatea problemei şi ambii necesită spitalizare. Care va fi ales; după ce criteriu?

Totuşi îmi zice şi mie cineva cum să te sacrifici şi cum să te jertfeşti ca să mori ONORABIL pentru ROMÂNIA? Sau chiar trebuie să te sacrifici şi să fie o opţiune cu cine are prioritate la internare în caz de necesitate?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu